4 Znaka da je vašem automobilu potreban servis

Objavio: Auto Prevoz
24-01-2022
Podeli ovu objavu:

Kao što već znate vaše vozilo zahteva različite intervencije, od redovne zamene ulja i guma do velikog servisa. Ali informacija kada su održavanje ili popravke neophodni može biti izazov za vlasnike automobila.

Automobili, na sreću, imaju razne načine da nas obaveste kada im je potrebna naša pažnja. Vozači moraju prepoznati znakove što je pre moguće, kako bi sprečili da manji problemi postanu veliki problemi.

Da li je vreme da krenete do prodavnice auto delova? Ovo su neka četiri osnovna znaka koji vam govore kada je vašem automobilu potrebna dodatna briga stručnjaka.

Istrošenost guma

Gazeći sloj na vašim gumama je odgovoran za sigurno i bezbedno prijanjanje gume na putu. Gume vremenom gube svoje performanse i sposobnost da npr. odvode vodu prilikom vožnje po mokrom kolovozu.

Ako ne budete redovno proveravali svoje gume, verovatno ćete morati češće da punite rezervoar ukoliko zanemarite ovu potrebu. Redovno proveravajte da li su vaše gume istrošene. Uložite u gume sa kvalitetnim performansama da biste obezbedili dodatnu izdržljivost u specifičnim uslovima ili terenima.

Pazite na lampice na kontrolnoj tabli

Lampica upozorenja na kontrolnoj tabli je najlakši način da saznate da li vaš automobil treba da se servisira. Lampica se prikazuje na instrument tabli kao upozorenje pre nego što dođe do nekog većeg oštećenja.

Dok lampica kontrolnog motora ukazuje na kvar, servisna lampica će ukazati da je vreme da vaše vozilo pregleda profesionalac radi održavanja. Vaša servisna lampica takođe može ukazivati na kvar. U tom slučaju, obično će istovremeno imati upaljeno još jedno svetlo koje ukazuje na problem.

Pazite na servisno svetlo na instrument tabli i budite spremni da odete u servis kada se upali.

Curenja i misteriozne barice

Prvo i najvažnije, uverite se da bara nije izazvana vremenom, već problemom sa vašim automobilom.

Leti kondenzacija u jedinici za klimatizaciju može da propušta vodu, a vaš izduvni gas može da propušta vodu zimi. U oba slučaja, nijedan scenario nije opasan i neće zahtevati pomoć mehaničara.

Ako iz vašeg automobila počne da curi tečnost u boji, možda se susrećete sa značajnijim problemom. Smeđa tečnost može značiti da curi tečnost servo upravljača, ulje motora ili tečnost za kočnice, što je najopasnije od svega. Ako ste ustanovili da je iscurelo ulje motora, nemojte uopšte voziti automobil, čak ni do servisa. U tom slučaju, jedina opcija je šlepanje automobila do servisa ili pozivanje šlep službe.

Čudne vibracije

Redovno održavanje takođe može pomoći da vaš automobil ne vibrira ili podrhtava. Ne samo da bi vibracije mogle da naškode vašem vozilu, već mogu i povećati rizik od saobraćajne nezgode. Ako ste primetili čudna podrhtavanja u automobilu, postoji nekoliko mogućih objašnjenja.

Na primer, podrhtavanje pri kretanju može biti znak da je vreme za zamenu korpe, odnosno seta kvačila. Uzrok može biti i curenje ulja koje oštećuje korpu kvačila. Možda je i labav ili je napukao nosač motora koji drži motor na mestu ako vaš automobil podrhtava ili se trese pri malim brzinama.

Bez obzira na razlog, vreme je da se obratite svom mehaničaru.

Redovno održavanje

Ne zaboravite da vodite evidenciju u svojoj servisnoj knjižici. Servisna istorija vozila je zapis svih održavanja i popravki koje su obavljene na njemu i takođe je nagoveštaj kada je vreme za sledeći redovan servis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © 2022 Auto Prevoz - Portal o Automobilima. Sva prava zadržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram