Toyota patentira manuelni menjač za elktrična vozila

Objavio: Auto Prevoz
25-02-2022
Podeli ovu objavu:

Toyota želi da zadrži manuelni menjač u električnim vozilima. Niz patentnih prijava koje su uočili korisnici Toyota BZ Foruma opisuju način na koji vozači električnih vozila mogu da koriste manuelni menjač.

Većina električnih automobila ima samo jedan ili dva stepena prenosa za napred, a to se ovde ne bi promenilo. Patentni dokumenti opisuju menjač i pedalu kvačila koji nisu povezani sa električnim motorom, ali mogu uticati na njegov rad putem softvera. Senzori bi zabeležili položaj kvačila i menjača, a kontroler bi zatim promenio brzinu motora da bi simulirao rad ručnog menjača.

Toyota je prilično temeljna u pogledu ponovnog kreiranja iskustva manuelnog menjača u EV. Dokumenti opisuju metode simulacije pritiska kvačila i sile reakcije pri promeni, kao i ono što zvuči kao tahometar, prikazujući „virtuelnu brzinu motora“ koja bi se promenila kada vozač promeni „brzine“ ili pritisne i pusti kvačilo.

Nejasno je da li će ova ideja ikada stići u proizvodnju, ali Toyota nije jedini proizvođač automobila koji predlaže elektronska proširenja manuelnog menjača. Ford je podneo patentnu prijavu za elektronsko kvačilo, koje bi omogućilo vozačima da menjaju brzine bez aktiviranja kvačila.

Toyota planira da lansira 30 električnih vozila u okviru svojih brendova Toyota i Leksus 2030. godine. Krajem prošle godine je predstavila 12 koncepata električnih vozila, uključujući električni sportski automobil koji bi mogao biti dobar za simulirani manuelni menjač. Prvo Toyotino električno vozilo za masovno tržište je krosover BZ4Ks iz 2023., koji će se pojaviti u salonima kasnije ove godine, zajedno sa Subaru blizancem pod nazivom Solterra. Takođe se očekuje da će BZ4Ks poslužiti kao osnova za Lekus RZ krosover koji treba da se pojavi sledeće godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © 2022 Auto Prevoz - Portal o Automobilima. Sva prava zadržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram