Auto trendovi za 2021. godinu

Objavio: Auto Prevoz
17-01-2021
Podeli ovu objavu:

Dok je 2020. godina bila izazovna za automobilsku industriju – kao i za ostatak sveta – mnogi uzbudljivi automobilski razvoji nastavljeni su iza kulisa. Od potpuno nove tehnologije do stila 2021, sastavili smo niz popularnih trendova u automobilima na koje treba obratiti pažnju tokom nove godine.

Električni automobili

Prodaja električnih vozila je u porastu već nekoliko godina, sa još više proizvođača koji odbacuju gorivo u novijim modelima, popularnija su nego ikada ranije. U poređenju sa prethodnim godinama, moći ćete da pronađete jeftinija električna vozila na tržištu poput Smart EK Fortvo EV ili Škoda Citigo-e ali i podsticaje i naknade za električna vozila koji će još više smanjiti troškove.

Nije samo bolja pristupačnost ono što će dovesti do toga da vidite više električnih vozila na putevima ove godine. Mnoge države i gradovi će uvesti nove naknade za vožnju benzinskim i dizel vozilima u prometnim područjima kako bi se smanjile emisije ugljenika. Električna vozila su izuzeta od ovih naknada jer njihov rad na bateriji ne ispušta nikakve štetne gasove tokom vožnje – u stvari, većina nema čak ni izduvne cevi. Pored mnogih prednosti električnih automobila, oni bi mogli doneti ozbiljne uštede od ove godine.

Autonomna vozila bez vozača

Vožnja veštačke inteligencije takođe dobija na snazi u poslednjih nekoliko godina, sa automatizacijom vožnje koja će biti glavni trend u automobilizmu za 2021. Pošto Tesla teži automobilu sposobnom za 100% automatizovanu vožnju, Mercedes-Benz je postavljen na nivo karakteristika tri autonomne vožnje u svojoj S klasi 2021 - što u suštini znači tehnologiju koja omogućava vozačima da skidaju ruke sa volana na duži period tokom vožnje.

Iako će proći neko vreme pre nego što automobili budu sposobni sami da se voze, automatizovane funkcije za krstarenje u traci postaju sve popularnije. Čak i proizvođači sa jeftinijim modelima počinju da se upuštaju u automatizaciju vožnje – kao što je Honda, koja je najavila da će njihov Legend Sedan za 2021. uključiti funkcije za samostalnu vožnju nakon odobrenja japanskog Ministarstva saobraćaja za proizvodnju automobila sa stepenom automatizacije trećeg nivoa.

Biometrijska bezbednost

Ulazak bez ključa je bio omiljena karakteristika automobila već nekoliko godina, ali 2021. bi mogli da vidimo da ćemo napredovati. Biometrijska sigurnost će biti postavljena na brojna vozila tokom naredne godine, a automobili za otključavanje će zahtevati oči, lice ili otiske prstiju vozača, slično kao i vaš pametni telefon.

Hiundai je bio jedan od prvih velikih proizvođača automobila koji je uključio ovu vrstu biometrijskog obezbeđenja u jedno od svojih vozila, sa Santa Fe-om iz 2019. (objavljen na odabranim tržištima kao što je Kina) koji sadrži spoljašnje i unutrašnje senzore otiska prsta za otključavanje i pokretanje automobila. Od tada smo videli neke obećavajuće patente – kao što je Jaguar Land Roverov fajl za tehnologiju prepoznavanja lica za otključavanje vrata i Appleov fajl za Face ID za upotrebu u vozilima. Očekujemo da ćemo videti još neke interesantne događaje koji dolaze i ove godine.

Glasovne komande

Možda mislite da glasovna pomoć u automobilu nije ništa novo, jer automobili svih marki i modela mogu da upućuju pozive, biraju muziku ili šalju tekstove više od jedne decenije. Međutim, 2021. godine, ova funkcija će sigurno biti podignuta na viši nivo, sa još naprednijom glasovnom pomoći poput Google-a i Amazon-a koji će se naći na modelima i tehnologiji u automobilu više nego ikada ranije.

Tojota je bila jedna od prvih koja je uključila ovu funkciju krajem 2019. godine, dodajući Amazonovu Alexa uslugu u svoja nova izdanja, a zatim i BMV. Ova funkcija omogućava vozačima da urade još više samo svojim glasom – na primer, naručuju artikle koje su zaboravili da pokupe iz prodavnice na putu kući, povuku novu navigaciju ili čak kontrolišu svoje pametne kućne uređaje kako bi bili spremni za njihov dolazak. Android Auto takođe radi na sličnim funkcijama i sigurni smo da ćemo u 2021. češće imati korisnog pomoćnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © 2022 Auto Prevoz - Portal o Automobilima. Sva prava zadržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram